Verslag X mas balls (21 december 2014 in Bree)

Op zondag 21 december werd de X-mas balls wedstrijd in Bree georganiseerd. Vanaf 12:30 werd er ingezwommen op de tonen van stemmmige kerstmuziek, en vielen er hier en daar ook kerstballen en kerstmutsen te bespeuren in het zwembad. Om 14:00 startte de wedstrijd. Dit is traditioneel de laatste wedstrijd van het kalenderjaar. Hieraan namen alle competitiezwemmers, inclusief de eendjes deel. Enkel voor deze laatste leeftijdscategorie werden er medailles voorzien en verschillende DMB-eendjes mochten trots op het podium klimmen. Dit waren Sien Janssen (goud op de 50m vlinderslag en 200m wisselslag), Hanne Corstjens (goud op de 200m schoolslag), Merel Opdeweegh (zilver op de 50m vlinderslag en 200m wisselslag), Jelle Van Den Hoorn (zilver op de 50m vlinderslag), Lotte Luyten (zilver op de 200m vrije slag), Amber Driesen (brons op de 200m schoolslag), Fien Arits (brons op de 200m schoolslag), Zoë Delemarre (brons op de 200m vrije slag) en Catho Coonen (brons op de 200m vrije slag).

Voor de overige competitiezwemmers is deze wedstrijd de laatste gelegenheid om in 2014 nog een besttijd of record te zwemmen. En of er besttijden werden gezwommen door de DMBers! Van alle actieve competitiezwemmers heeft iedereen (minstens één) persoonlijke besttijd gezwommen! Hard werken loont en het is mooi om te zien dat iedereen progressie maakt. Er waren echter niet alleen besttijden maar ook records. Zo stelden Stef Housen (400m vrije slag), Britt Corstjens (200m schoolslag), Marie-Lien Swinnen (100m vlinderslag) en Merle Vandekerkhof (100m wisselslag) enkele clubrecords scherper. Nog iets sneller ging het voor Sien Daemen die provinciale records (13-jarigen) neerzette op de 50m rugslag en 400m wisselslag en voor Marie-Lien Swinnen die haar eigen provinciale record verbeterde (50m rugslag, 14-jarigen). Ook op de 4x100m vrije slag waren er provinciale records voor zowel de meisjes (Sien Daemen, Indra Gielen, Romi Paspont en Marie-Lien Swinnen) als de jongens (Stef Housen, Jeroen Vanherck, Ide Buwalda en Stephane Oris). In de afgelopen weken had Sander Ruijten reeds getoond in topvorm te verkeren. Dat bleek nog maar eens op deze wedstrijd waar Sander liefst twee Belgische jeugdrecords bij de 13-jarigen scherper stelde. Eerst moest het record op de 100m schoolslag eraan geloven. Dat record was nog in handen van zijn broer Dieter, maar gaat nu dus over naar Sander, die deze afstand zwom in een tijd van 1:08,16. Het tweede record voor Sander was op de 200m schoolslag. Op 30 november had Sander in Hasselt het twintig jaar (!!!) oude record van Nicolas Cellier reeds met één honderste van een seconde gebroken. Tijdens de X mas Balls stelde hij zijn eigen kersverse record scherper met maar liefst 2 seconden en 51 hondersten. De besttijd staat nu op 2:27,58. Proficiat aan Sander en alle andere (DMB) zwemmers.

Tenslotte nog een woordje van dank aan alle vrijwilligers die van deze wedstrijd een succes hebben gemaakt. Dankzij jullie kunnen wij wedstrijden organiseren waarop onze zwemmers hun favoriete sport kunnen beoefenen en zich kunnen meten met andere zwemmers van binnen en buiten onze provincie. Wij wensen iedereen prettige eindejaarsfeesten en het allerbeste voor het nieuwe jaar.